Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Operatőr szó jelentése

(Operateur szócikkből átirányítva)

operatőr (főnév)

1. Film: Filmkamerát kezelő szakember, vagy több kamerakezelő munkáját irányító személy a filmgyártásban vagy televíziófelvétel készítésekor, aki a felvételek készítéséért, minőségéért felelős.

A jelentős hír helyszínére egy riporter és egy operatőr utazik ki a televíziótól. A filmgyárban a filmjeleneteket több operatőr veszi fel, munkájukat egy vezető operatőr hangolja össze.


2. Orvosi: Sebész szakorvos, aki műtéti beavatkozásokat végez egy betegen vagy sérült emberen; testi sérüléseket, sebeket gyógyító, kezelő, műtéteket végző szakorvos.

Az idős sebészorvos még mindig neves operatőr hírében áll. A beteget egy kiváló operatőr fogja megműteni.


Eredet [operatőr < francia: opérateur (operatőr < kezelő) < latin: operator (kezelő, dolgozó) < operor (dolgozik, működik) < opus (munka, mű) < szanszkrit: apasz (munka)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)