Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Onánia szó jelentése

(Onania szócikkből átirányítva)

onánia (főnév)

1. Nemi tevékenység partner nélkül; nemi vágy partner nélküli kielégítése, amikor egy személy saját nemi szerveit izgatja.

Az onániát régen üldözendő bűnnek tartották. A kamaszfiú onániát végez az ágyban.


2. Régies: Megtermékenyítés megszakítása, amikor a férfi az egyesülést szándékosan megszakítva vagy óvszert használva magját nem engedi a nőbe jutni, s ezzel megakadályozza a gyermeknemzést.

Az onánia a katolikus egyház szerint rossz cselekedet. Régen attól tartottak, hogy az onánia miatt kihal a nép.


Eredet [onánia < latin: onania (önkielégítés) < héber: Onán (személynév)]
Megjegyzés: Az elnevezés eredetileg a gyermektelenséget, a gyerek nem vállalását ítélte el. Lásd Biblia, Mózes könyve, 38:8-10: „Júda azt mondta Onánnak: »Hálj [elhunyt] bátyád feleségével, köss vele sógorházasságot, és támassz a bátyádnak utódot.« Onán azonban tudta, hogy az utód nem az övé lesz, és amikor bátyjának a feleségével hált, magját a földre vesztegette el, hogy ne támasszon utódot a bátyjának. Amit tett, gonosz volt...”


Lezárva 7K: 2013. augusztus 3., 13:53

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)