Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ominózus szó jelentése

(Ominosus szócikkből átirányítva)

ominózus (melléknév)

1. Rosszat sejtető vagy jelentő (előjel, jelenség, eredmény), amelyet baljóslatúnak gondolnak.

A tizenhárom sokak számára ominózus szám. A babonás család az ominózus jelek miatt inkább elhalasztotta egy nappal az indulást, és nem kockáztatott semmit.


2. Tényleges veszedelmet rejtő vagy jelentő (körülmény, hely, helyzet, tárgy), amely végzetes hatású lehet.

Az ominózus helyhez közeledve elnémult az addig vidáman beszélgető csapat. Az ominózus levél kézhezvétele volt a rosszkedv okozója.


3. Balszerencsét hozó (személy, élőlény), akiről úgy vélik, hogy jelenlétével, viselkedésével bajt, szerencsétlenséget hoz másokra.

Az ominózus fekete macska miatt inkább másik utat választott a babonás férfi. A hivatalban az ügyfél úgy gondolja, hogy egy ominózus hivatalnokhoz került, és felhagyott minden reménnyel, hogy elintézi a dolgát.


4. Régies, elavult: Rosszindulatú, csípős (megjegyzés), amely kárörömöt, gúnyt fejez ki.

Az ominózus megjegyzéseket főleg az nem szereti, akiről mondják. A lány nagyon megütközik a fiú ominózus mondatán, amikor a barátja sikeréről beszél.


Eredet [ominózus < latin: ominosus (baljós, előjelnek tekinthető) < omen (előjel, ómen)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)