Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Olasz szó jelentése

olasz (melléknév)

Olasz.jpg

1. Újlatin (nyelv), amelyet a Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten beszélnek anyanyelvként. Egyenes leszármazottja az ókori latin nyelvnek.

A mellékelt térképen az olasz nyelv használatának elterjedése látható, a legsötétebb kékkel jelzett területeken anyanyelvként beszélik ezt a nyelvet. Sokan tanulnak ma is olasz nyelven. Az olasz nyelv pergő és dallamos hangzású.


2. Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten élő (személy, nép), aki a latinnal rokon újlatin nyelvet beszéli anyanyelvként.

Az olasz emberek hangosan és dallamosan beszélnek. Az olasz nép a 19. században egyesítette országát, és vált egységes nemzetté.


3. A jellegzetesen csizma alakú félszigeten élő népre jellemző (gondolkodásmód, viselkedés, megnyilvánulás); az ilyen emberekkel kapcsolatos (dolog); az ilyen emberek által készített, használt (eszköz, tárgy).

Az olasz konyha nagyon szereti az olívaolajat, tésztákat és a paradicsomot. Az olasz kultúra nagy múltra tekint vissza.


4. A jellegzetesen csizma alakú félszigeten élő nép által lakott (terület, település); e földön levő, termő (növény), onnan származó (termék, tárgy), illetve arról elnevezett (dolog).

Az olasz városok régen önálló hercegségek voltak. Az olasz borok is virághírűek.


Eredet [olasz < kelta: walesc (olasz; a mai Észak-Olaszország, Dél-Németország és Franciaország területén egykor élt kelta nép neve. Mai lakhelyük: Wales)]

Téves azonosítással minden római, latin és olasz nép neve is ez lett.olasz (főnév)

1. Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten élő nép. (Többes számban használjuk.)

Az olaszok sokfelé élnek a világban. Svájc és Ausztria déli részén is élnek olaszok.


2. A jellegzetesen csizma alakú félszigeten élő néphez tartozó személy, aki a latinnal rokon újlatin nyelvet beszéli anyanyelvként.

Az amerikai olasz saját vendéglőt nyit New Yorkban. Egy olasz kezével hadonászva lelkesen magyaráz egy turistának.


3. Újlatin nyelv, amelyet a mai Olaszország területén beszélnek anyanyelvként. Egyenes leszármazottja az ókori latin nyelvnek.

Sokan tanulják ma is olaszt. Az olasz pergő, dallamos hangzású nyelv.Olasz (tulajdonnév, földrajzi név)

Község Baranya megyében 700 lakossal (2010-es adatok).

Pécstől délkeletre fekszik Olasz. Olaszhoz közel vezet el a 6-os számú autópálya.


Lezárva 7K: 2013. július 26., 14:35

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)