Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Olajfa szó jelentése

olajfa (főnév)

Olajfa.jpg

1. Növénytan: Örökzöld fa; a Földközi-tenger mellől származó növény; lándzsás, örökzöld levele és fehér, édes illatú virága van (latin neve: Olea europea). Termése az olajbogyó, amiből az olívaolajat sajtolják.

Az olajfa már az ókor idején elterjedt Délkelet-Európában és Ázsia nyugati részén, valamint Észak-Afrikában. Az út mentén olajfák sorakoznak.


Olajfűz.jpg

2. Népies, növénytan: Lombhullató fa; gyors növésű, ferde törzsű, kerti díszfa, illetve kezdetben nagy bokor. Termését ezüstös csillámszőrök borítják. Apró, bódító illatú sárga virágai a levelek hónaljában május-júniusban nyílnak (latin neve: Elaeagnus angustifolia); ezüstfűz; olajfűz; keskenylevelű ezüstfa.

A kertész olajfát ültet a parkba. Az olajfa leveleiből magas vérnyomás elleni tea készül langyos vízben 6–8 órai áztatással.


Eredet [olajfa < olaj + fa]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)