Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Novella szó jelentése

novella (főnév)

Booklet.jpg

1. Irodalmi: Rövidebb elbeszélés, kevés szereplővel. Kitalált eseménysor kitalált szereplőkkel, amit szórakoztatás céljából vagy az olvasónak valamely élettapasztalat átadására írtak, érdekes összefüggő történettel, amely a valóságban is megtörténhetne. Szerkezete zárt, a tárgya egyetlen érdekes esemény vagy mozzanat. Terjedelme rövid: egy–két oldaltól általában 20–30 oldalig terjed.

A kötetben összeszerkesztett sok rövid novella az olvasók kedvence lett. Egy szórakoztató novellát gyorsan el lehet olvasni.


2. Irodalmi: Elbeszélő műfaj, amelyhez rövid elbeszélések tartoznak.

Az író érzi, hogy a kitalált téma regényre nem elég, de novellát lehet írni belőle. A novella más látásmódot igényel, mint a terjedelmesebb regény.


3. Jogi: Új törvény, hivatalos rendelkezés, jogszabály, amely egy összefoglaló jellegű törvénykönyv egyes rendelkezéseit kiegészíti vagy módosítja.

Az ügyvédnek ismernie kell a legfrissebb novellákat. A bíró döntésének indoklásában egy kevésbé ismert novellára hivatkozik.


Eredet [novella < középmagyar: novella (rövid, érdekes prózai írás) < olasz: novella (újsághír, rövid írás) < latin: novella (újdonság, hír) < novus (új) < szanszkrit: navah (új, „mostani”) < nu (most)]


Lezárva 7K: 2012. április 24., 10:42

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)