Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Nívó szó jelentése

(Niveau szócikkből átirányítva)

nívó (főnév)

1. Vízszintes vonal, amely magasságot jelez.

A víz nívója árvízkor gyorsan emelkedik. A nívót rendszeresen figyelik a szakemberek, mert abból tudják, hogy hol, mikor kell intézkedni.


2. Átvitt értelemben: Teljesítményszint, amely munkában vagy tevékenységben elért minőség egy bizonyos (korábbi) követelményhez képest.

A modern gép teljesítményének nívója magasabb, mint a régié. A munka nívóját a minőség ellenőrzésével biztosítják.


3. Átvitt értelemben, sport: A játék minősége, tetszetőssége vagy eredményessége, amit rendszerint egy magas követelményhez, illetve egy korábban már elért szinthez mérnek.

A mérkőzés kimagasló nívója igazán felejthetetlen volt. A bajnokság nívója az idén magasabb, mint tavaly.


4. Átvitt értelemben: Elért állapot szintje, amely fejlettségben, jelentőségben, magasságban, teljességben nyilvánul meg, rendszerint egy korábbi hasonló állapothoz képest.

A növények fejlettségének nívója a jobb trágyázás miatt magasabb, mint az előző időszakban. Az újságban megjelenő hírek nívója jobb, mint korábban.


5. Átvitt értelemben: Erkölcsi szint; (korábban) elért mértékhez, követelményhez viszonyított állapot.

A társadalom nívója sajnos csökken a silány népszórakoztatás miatt. A csapat nívója a csapatkapitány tartásán is múlik.


Eredet [nívó < francia: niveau (szint) < olasz: livello (szint) < latin: libella (szintmérő, „mérlegecske”) < libra (karos mérleg) < libro (mér, egyensúlyban tart)]


Lezárva 7K: 2013. június 15., 18:48

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)