Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Navigál szó jelentése

navigál (ige)

1. Haladási irányt meghatároz a tengeri és légi közlekedésben. Térkép és helymeghatározó műszerek segítségével megállapítja egy légi vagy tengeri jármű pontos helyét, és megállapítja azt az irányt, amerre a járműnek haladnia kell ahhoz, hogy célba érjen.

A tapasztalt hajóskapitány jól navigálja hajóját. Egy nagy hajó legénységében fontos beosztást lát el az, aki navigál.


2. Haladási irányt meghatároz útközben, amikor egy közlekedési eszközön vagy gyalogosan halad. Térkép, iránytű segítségével vagy más egyszerű módon meghatározza pillanatnyi tartózkodási helyét, és ehhez képest kijelöli az irányt, amerre haladnia kell, hogy célba érjen.

A túravezető a turistajelzések segítségével navigálja a kiránduló csapatot. Az idegen városban a vezető mellett ülő utas térkép segítségével navigál, hogy merre kell haladni a lefoglalt szálláshely felé.


Eredet [navigál < latin: navigare (hajózni) < navis (hajó) + ago (vezet)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)