Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Naturalizmus szó jelentése

naturalizmus (főnév)

1. Irodalom, művészet: Valósághű ábrázolás, amely a nyers valóságot igyekszik másolni, gyakran eszmei értelmezés nélkül, rendszerint kiemelve és eltúlozva az élet beteges, sötét oldalát; ilyen stílus és ábrázolási mód.

A naturalizmus a 19. század második felében terjedt el. Az irodalomban a naturalizmus egyik fő alakja Émile Zola, francia író. A naturalizmus kihangsúlyozza az emberi vágyakat, indulatokat, ösztönöket.


2. Filozófia: Teljesen anyagelvű eszmerendszer, amely a valóságból kizár bármilyen természetfölötti erőt és befolyást.

A naturalizmus megtalálható az ókori görög filozófusoknál is. A naturalizmus egyik fő érve a természettudományok jelentősége.


Eredet [naturalizmus < német: Naturalismus (naturalizmus) < francia: naturalisme (naturalizmus) < latin: naturalis (természetes, naturális)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)