Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Napszúrás szó jelentése

napszúrás (főnév)

Sunny.jpg

Kiszáradás miatti testi tünetek, amiket az okoz, hogy a nagy melegben vagy erős testmozgás során vesztett izzadságot (víz és só) nem pótolták kellőképpen; vagy csak a vizet pótolták, a sót nem, és ezért a test erősen kiszáradt (dehidratálódott). A napszúrás tünetei: szédülés, émelygés, rosszullét, fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás (ezek nem egyszerre jelentkeznek). A napszúráshoz nem társul minden esetben a bőr leégése, lepirulása.

Régen a napszúrás megelőzésére fogyasztották a levest az aratók. A napszúrás gyorsan enyhül, ha hűvös helyre megy, majd sok chipset vagy sós ropit eszik a beteg, és apránként megiszik több liter vizet. Erős napszúrás esetén eleinte csak kanalanként szabad sós húslevest enni, illetve kortyonként szabad inni, hogy a folyadék a szervezetben maradjon. A napszúrást a kórházakban infúzióval (vízben oldott sóval) kezelik.


Eredet [napszúrás < nap + szúrás]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 19 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)