Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Növény szó jelentése

növény (főnév)

Tree.jpg

1. Biológia: Helyhez kötött élőlény, amely a talajból, a vízből és a levegőből felvett szervetlen anyagokat fény segítségével szerves anyagokká tudja alakítani.

A növények a légkörből szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki. A növények más élőlényekhez hasonlóan érzékelik a környezetükben végbemenő változásokat, bár kifejezetten nincsenek az állatokhoz, emberekhez hasonló érzékszerveik. Az ember nem lenne képes növények nélkül élni.


2. Zöld levelű helyhez kötött élőlény, amelynek gyökere és fás vagy puha szára van.

A park tele van növényekkel. A kertész új növényeket ültet az ágyásba.


3. Mezőgazdaság: Termesztett leveles élőlény, amelyet nagy tömegben a mezőgazdaság állít elő; ilyen faj vagy egyed.

A gazdaság nagy gondot fordít a növények öntözésére. A biogazdaságban nem használnak vegyszereket a növények termesztése közben. A termesztett növények egy részét takarmányként etetik fel a haszonállatokkal.


Eredet [növény < nő (ige) + -v- (kötőhang) + -ény (főnévképző)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Egynyári növény – (Növénytan: helyhez kötött élőlény, amely csupán egy tenyészeti időszakot él: magva tavasszal kicsírázik, tövet fejleszt, őszre termést érlel, majd elszárad, elpusztul).


Elevenszülő növény – (Növénytan: helyhez kötött élőlény, amelynek magva érés után rajta marad az anyanövényen, ott kezd csírázni, és csak a belőle fejlődő fiatal növény válik le és kezd önálló életet).


Kétnyári növény – (Növénytan: helyhez kötött élőlény, amely két tenyészeti időszakot él: az első évben csak kicsírázik a magja, és leveleket fejleszt, a második évben szára nő, ez kivirágzik, termést érlel, majd elszárad, elpusztul).


Növénynek megad – (elvégzi a szükséges mezőgazdasági munkát, amit a jó termés megkíván).


Melegházi/üvegházi növény – (a.) a természetes környezettől elszigetelt, egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben nevelt helyhez kötött élőlény; b.) átvitt értelemben: olyan személy, aki az élet küzdelmeitől elzárva él, és ezért minden külső hatásra rendkívül érzékeny, minden árt neki; c.) átvitt értelemben: társadalmi jelenség, intézmény, szellemi termék, amely közösségi alap hiányában nem eléggé képes a fejlődésre, és ezért ápolásra, támogatásra szorul).


Rovarevő/Húsevő növény – (Növénytan: olyan helyhez kötött élőlény, amely leveleinek, szirmainak sajátságos berendezésével rovarokat ejt foglyul, és meg is emészti őket).


Virágos növény – (Növénytan: virágból fejlődött mag útján szaporodó, helyhez kötött élőlény).


Virágtalan növény – (Növénytan: virág és mag nélkül szaporodó, helyhez kötött élőlény).


Lezárva 7K: 2012. május 13., 14:48
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)