Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Monopólium szó jelentése

monopólium (főnév)

1. Tőkeerős vállalat; nemzetközi piacokkal rendelkező összpontosított tőkéjű, árucikket vagy szolgáltatást nyújtó részvénytársaság.

A nemzetközi bankmonopóliumok leánybankjaik révén jutnak el az ügyfélhez. A szoftverek többségét néhány monopólium forgalmazza. A monopóliumok megléte korlátozza a vállalkozás szabadságát.


2. Átvitt értelemben: Szűk érdekcsoport vagy egyén vezette kör kizárólagos irányítása alatt álló szolgáltatás vagy termék, illetve termékcsoport gyártása, előállítása és elosztása. Ez kiterjedhet még egy ásványkincs vagy energiahordozó kitermelésére és hasznosítására is. Így csak ez a csoport birtokolja ezt, és hasznából is csak ő részesülhet. Ezt a helyzetet általában állami törvények is biztosítják.

A monopólium nem tűr versenytársat a piacon. A monopólium az állam segítségével is megvédi érdekeit.


Eredet [monopólium < latin: monopolium < görög: monopolion (kizárólagos jog az eladásra) < mono- (egyedüli) + polein (eladni) < szanszkrit: panate (vásárol, beszerez)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)