Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mongol szó jelentése

mongol (melléknév)

Mongol.jpg

1. Belső-ázsiai nép, e nép tagja, illetve országával kapcsolatos.

Ma már sok mongol ember él Magyarországon. A mongol családok füves pusztákon élnek, és sokat vándorolnak ma is.


2. Belső-ázsiai nyelv, amelyet Mongólián kívül főleg Kína északi részén, Oroszország belső-ázsiai területén, és Kirgizisztánban beszélnek, de még a Kaukázustól északra is ilyen nyelvű népcsoport.

A képen pirossal jelzett az a terület, ahol mongol nyelven beszélő népek élnek. A mongol nyelvet csak öt-hat millióan beszélik. A mongol nyelv különböző íráskorszakokon ment keresztül, még volt latin betűs időszak is (1931-1937 között).


Eredet [mongol < mongol: mongol < mong (bátor)]


További részletezés

A mongol nyelv eredetéről nem tudunk sokat. Legősibb szavaik közül sok dravida forrásokra vezethető vissza, ezért sokszor hasonlók az azonos forrású magyar szavakhoz. Első írásai a középkori mongol nyelven íródtak, és a 13. századra dátumozhatók. Ezt a nyelvet a 15. századig beszélték. Ezt váltotta fel a klasszikus mongol a 17-19. századból fennmaradt írásokkal. Ezek főleg buddhista szent iratok. A mai mongol nyelvnek különféle nyelvjárásai léteznek. Ezek tájegységek szerinti felosztásúak: külön-külön a Mongóliában, Kínában, Oroszországban és Kirgizisztánban beszélt nyelvi változatok.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)