Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mogyoró szó jelentése

mogyoró (főnév)

Mogyoró.jpg

1. Ehető termésű bokor. Porzós barkái kora tavasszal nyílnak, széles, fogazott leveleinek fonákja szőrös. 2-5 méter magas egylaki növény.

Az út szélén egy sor mogyoró zöldellt. A kirándulók nagy örömére az ösvényhez közeli mogyorón szépen barnállott az érett termés.


2. A bokor termése, amely barnás, csonthéjas, magas fehérje- és olajtartalmú, dióhoz hasonló ízű makktermés. Éretlen állapotban zöld kupacs veszi körül.

Lassú horkolás hallatszik a fahegyről: ott a mókus álmodik puha vackán friss mogyoróról. A nyers mogyoró gazdag vitamin és ásványi anyag forrás is: sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin, valamint a kálium és a kalcium.


3. Mogyoróhoz hasonló termés.

Az amerikai mogyorónak is magas az olajtartalma. A földimogyoró Dél-Amerikából származik. A fiú a zsebpénzéből egy zacskó sózott mogyorót vett.


4. Átvitt értelemben: Mogyoróhoz hasonló tárgy gömbölyded dolog.

A legelő tele volt juhmogyoróval. A járdáról a mogyorókat össze kell söpörni.


Eredet [mogyoró < ómagyar: mogyoró < ősmagyar: bogyoró (mogyoró, bogyós) < bogyó]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 101 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)