Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Metódus szó jelentése

metódus (főnév)

1. Tudományos: Alkalmazási mód, amelyet egy cél elérése érdekében tudatosan felhasználunk; eredmény elérésének gyakorlati módja, eljárása, amellyel egy feladatot végzünk, ügyet intézünk.

A szerelő a bevált metódussal végzi a berendezés javítását. A mester megmutatja az inasnak a megfelelő metódust, ahogy a munkadarabot be kell fogni a gépbe.


2. Tudományos: Tervszerű és következetes eljárás, amellyel egy tudományos területen általános érvényű, egyértelműen igazolható tételekhez, törvényszerűségekhez juthatunk, és ezeket rendszerbe foglalhatjuk.

A filozófia metódusának része a logikus érvelés. A matematikus a tétel bizonyítására egy új metódust alkalmaz.


Eredet [metódus < latin: methodus (módszer, állandó eljárás) < görög: methodosz (vizsgálat < „követés”) < meta (után) + hodosz (menés, út)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)