Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Meszkalin szó jelentése

meszkalin (főnév)

Meszkalin.jpg

Testre és tudatra ható szer, amelynek hatása az LSD-hez hasonló. Színtelen, kristályos anyag, ami vízben és alkoholban jól oldódik. Számos kaktuszfélében megtalálható, így már a régi korokban tudatmódosító szerként használták Közép-Amerikában. A hatásait részletesen lásd: LSD.

Az indián pap meszkalint ad az áldozatnak a szertartás előtt. A meszkalin hatására az akaraterő jelentős mértékben csökken. A meszkalin erős látványbeli képzelgéseket okoz. A képen meszkalint tartalmazó közép-amerikai gömbkaktusz látható.


Eredet [meszkalin < német: mezcalin (meszkalin) < spanyol: mezcal, mescal (meszkalin, „keverék”) < indián: mexcalli (kábító kaktuszital) < metl (kaktusz) + ixcalli (főzet) < ixca, xca (főz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)