Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Memória szó jelentése

memória (főnév)

Memory.jpg

1. Felidézési képesség, amikor egy személy újra használni tud egy korábbi eseményt, vagy korábban tanult, átélt dolgot; emlékezet.

Az idős ember elmeséli, hogy memóriája szerint hogy történtek a dolgok régen. A gyerek gyorsan megtanulja a verset, mert jó a memóriája. A kislány memóriájából idézi fel a levélben leírt emléket.


2. Átélt tapasztalatokkal elért tudás. Az elme emlékképeivel eltárolt minden korábbi tapasztalat, megfigyelés rendszere, illetve együttese.

A memória befogadóképességének határát még nem lépte át senki. Rengeteg élményt raktároz el a memória.


3. Számítástechnika: Műveleti adattár egy számítógépen belül, amely programutasításokat és adatokat tárol ideiglenesen, ellentétben a nagyobb tárolóképességű, tartósan tároló, de lassabb lemezes adattárakkal.

A számítógép memóriája közvetlenül elérhető a számítógép műveleteket végző egysége számára. A memória általában elveszti tartalmát, ha kikapcsolják a számítógépet. A szövegszerkesztő a memóriában tárolja a beírt szöveget, amit időnként el kell menteni a háttértárra, hogy ne vesszen el.


Eredet [memória < latin: memoria (emlékezet, emlék) < memini (felidéz, említ) < görög: mnaomai (emlékszik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)