Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Megválaszol szó jelentése

megválaszol (ige)

Respond.jpg

1. Kérdésre odaillő gondolatot közöl; szóban vagy írásban megadja a feltett kérdést kielégítő adatot, tényt vagy véleményt.

Az ügyvéd arra kéri a tanút, hogy válaszolja meg a feltett kérdését, és ne beszéljen mellé. A hivatal levélben megválaszolja a beadványt.


2. Megjegyzését, véleményét kimondja vagy leírja egy kapott megnyilatkozásra, véleményre, kijelentésre, gyakran azzal vitázva vagy arra viszonzásként.

A szerző egy saját cikkel válaszolja meg a lapban korábban megjelent kritikát. A címzett pár sorban megválaszolja a kapott levelet. A szóvivő határozott hangon válaszolja meg az újságíró megjegyzését.


3. Átvitt értelemben: Odaillővel viszonoz egy cselekvést, felhívást, jelenséget; ellenhatásként tudtul ad.

A várra kilőtt ágyúgolyókat a falakról is megválaszolták az ágyúk. A lány egy vállrándítással megválaszolja barátnője felvetését.


Eredet: [megválaszol < meg- (igekötő) + válaszol]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)