Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Medve szó jelentése

medve (főnév)

Bear.jpg

1. Nagy, zömök testű bundás emlős, amely erdős hegyekben él, mozgása lomha, bundája sűrű. A medve feje nagy, orra megnyúlt, farka rövid, tépőfoga nem alakult ki, zápfogain tompa dudorok találhatók.

A medvék többsége mindenevő, de vannak köztük ragadozók, és kizárólag növényevők is. A medvék csak Európában, Ázsiában és Amerikában élnek.


2. Műszaki: Gépi erővel működő kalapács üllője.

A vastömböt egy daru emeli a medvére. A medvére zuhan le a gőzkalapács.


3. Műszaki: Megdermedt olvadék; a kohóban, kemencében műszaki hiba miatt egy tömegben megszilárdult fémtömb, amelyet csapolás helyett csak jelentős bontási munkákkal lehet onnan eltávolítani.

A hosszú áramszünet miatt minden leállt, és medve lett a kohó aljában. Egy hét kiesést okozott, amíg eltávolították a medvét.


4. Népies: Nagy kalapács, amellyel fa hasításakor, faragáskor, véséskor vagy más hasonló munka végzésekor egy másik szerszámot ütögetnek, vernek a megmunkálandó anyagba; bunkó.

Az ács egy medvével üti bele az ékeket a fatörzsbe, hogy hosszában kettévágja. A medve feje jóval nagyobb, mint egy kalapácsé.


Eredet [medve < ómagyar: medve < szláv: medvedj (medve < „mézevő”) < med (méz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 198 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)