Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mediterrán szó jelentése

mediterrán (melléknév)

Mediterrán.jpg

A Földközi-tenger medencéjére jellemző (éghajlat, sajátság, kultúra), Dél-Európában, Észak-Afrikában és Közel-Kelet nyugati részén élő népekkel, az ő történelmükkel, kultúrájukkal kapcsolatos (esemény, tárgy, terület, dolog).

A mediterrán területek több ezer év óta lakottak. A mediterrán kultúrában sokféle hatás keveredett a göröggel, egyiptomival, arabbal. A mediterrán konyha jellegzetes növénye az olajbogyó. A tengerparti háznak mediterrán hangulata van.


Eredet [mediterrán < német: mediterran (mediterrán) < latin: Mediterraneum mare (Földközi-tenger) < mediterraneus (földek közötti) < medius (között) + terra (föld)]


Kifejezés

Mediterrán éghajlat – (Földrajz: száraz, meleg időjárási terület, amit a viszonylag meleg tél, és meleg, hosszú nyár jellemez, az eső legnagyobb mennyisége ősszel hullik).


Lezárva 7K: 2013. augusztus 14., 13:21
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)