Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Marketing szó jelentése

marketing (főnév)

Advertise.jpg

1. Átfogó értékesítés, amely a vevők vagy felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt terméket vagy szolgáltatást, kialakítja az árát, megszervezi értékesítését, és az érdeklődés felkeltésével eléri azt, hogy a lehetséges vásárlók valóban vásároljanak az árucikkből, illetve igénybe vegyék a kínált szolgáltatást.

A jó reklámok mögött alapos marketing áll. A vállalat értékesítői marketinget végeznek. A piackutató a marketing módszereit használja munkájában.


2. Kereskedelem: Értékesítő szemléletmód egy termék vagy szolgáltatás kifejlesztésekor, gyártásakor és szolgáltatásakor, illetve piacra juttatásakor, aminek alkalmazása a vállalat vezetésének feladata oly módon, hogy a vállalati résztevékenységeket a feltárt piaci szempontok figyelembevételével szervezzék és működtessék.

Az igazgatóság a marketing alapján szervezi újjá a vállalatot. A marketing része, hogy a gyártási folyamat is nyomon követhető lett az érdeklődők számára. A mosolygó eladó és figyelmes szolgáltatást nyújtó alkalmazott is a marketing része.


3. Átvitt értelemben: Széles körű terjesztés; bármilyen gondolat, eszme, vagy személy széles körű megismerését, népszerűsítését szolgáló közlési módszerek, tevékenységek, illetve eszközök egésze.

A marketing kiterjed a kultúra, a vallás és a politika területére is, mivel ezek főleg népszerűsítendő eszmékkel foglalkozó területek. Az új politikai párt a sikeres marketing következtében gyorsan népszerű lett. A marketing része lehet a manipuláció, ami azonban idővel visszájára fordul, amikor kitudódik megtévesztő jellege.


Eredet [marketing < angol: marketing (értékesítés) < market (piac) < latin: mercatus (piac, vásár) < mercor (kereskedik, ad-vesz) < merx (áru)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)