Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Manufaktúra szó jelentése

(Manufaktura szócikkből átirányítva)

manufaktúra (főnév)

1. Kézműves kisüzem, ahol főleg magas szintű szaktudásra alapozott kézi munkafolyamattal végzik a termékek előállítását.

A családi cukrászat manufaktúraként működik. A finom sajtok egy manufaktúrában készülnek.


2. Történelmi: Kézműves ipar, amely az ipari termelés gépi nagyipart megelőző formája, és a termelési folyamaton belüli munkamegosztáson alapszik.

Régen a manufaktúra főleg a szövőiparban volt általános. A manufaktúra növelte az ipar termelékenységét a korábbi termelési módhoz képest.


3. Történelmi: Kézműves műhely, termelőhely, amely megelőzte a tömegtermelést lehetővé tevő gyárakat. A manufaktúrában dolgozó munkások egy-egy munkamozzanatot végeztek el az egész termelési folyamaton belül.

Új munkás érkezik a manufaktúrába, aki egész nap a nyers bőrök előzetes tisztításával foglalkozik. A manufaktúrában egymásnak adták a félkész terméket az egy munkafázisra szakosodott, abban gyakorlott munkások.


Eredet [manufaktúra < angol: manufacture (kézi gyártóüzem) < latin: manufactura (kézi gyártás, munka) < manus (kéz) + factura (munka) < facio (készít, tesz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)