Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Manipuláció szó jelentése

manipuláció (főnév)

1. Ravasz fogás; egy ügy, üzlet lebonyolítása, bizonyos javak kezelése önző érdekből úgy, hogy ezt az érdeket eltitkolják; mesterkedés.

Az alapítványi pénzek körül manipuláció gyanúja merül fel. A vállalkozó megpróbálja elkerülni az adót a számlák manipulációjával.


2. A valóság elfedése; az igazság megmásított bemutatása rejtett, megtévesztő szándékkal, hogy a társadalmat, közösséget vagy az adott személyt átverjék; megtévesztés.

A politikai propagandát úgy is meghatározhatjuk, hogy „hatalmi érdekcsoportok manipulációja működés közben”. A választások előtt a választók manipulációja gőzerővel folyik.


3. Érzelmi zsarolás; egy személy, csoport érzelmeinek, gondolatainak befolyásolása önző érdekből úgy, hogy megváltozzon a hozzáállása egy adott állapottal, személlyel, dologgal, körülménnyel kapcsolatban a befolyásoló személy vagy csoport szándékának megfelelően.

A kisgyerek hisztije lehet a szülők manipulációja azért, hogy eleget tegyenek a gyerek kívánságainak. Az üzletkötő fogásainak célja az ügyfél manipulációja a vásárlás mellett az „ügyfél érdekében”.


4. Régies, elavult: Egy feladat, tárgy kezelése, az ezzel kapcsolatos eljárás, (kézi) művelet, ügyes mesterfogások alkalmazása; kezelés.

A csizmadia a csizmakészítés manipulációit a mesterétől tanulta. A borász a pincében a borai manipulációját végzi.


Eredet [manipuláció < manipulá(l) + -ció (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)