Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Maláta szó jelentése

maláta (főnév)

Maláta.jpg

1. Mesterségesen csíráztatott gabona (árpa, búza), amely főleg a sör és más gabonából erjesztett italok (például: vodka, whisky) alapanyaga.

A malátában olyan anyag keletkezik, amelyik a gabonában levő keményítőt cukorrá alakítja. A malátából így cukor keletkezhet, majd alkohol erjedhet.


2. Régies: Köhögés elleni cukorka, amit csíráztatott gabona kivonatával ízesítenek.

A köhögő gyerek malátát szopogat. A maláta tisztítja a hörgőket.


3. Régies, elavult: Kidobandó anyag; szeszes ital gyártási maradéka, salakja, amely az erjesztett és kifőzött gabonából visszamarad.

Az asszony az állatok eleségébe malátát kever. A maradék malátában még vannak erjesztőgombák.


4. Régies, elavult: Sületlen kelt tészta; kenyérben vagy más sült tésztában az a szalonnához hasonló rész, amely a héj közelében nem sült meg kellőképpen.

A malátát ne edd meg! Nem sikerült a kenyérsütés, csupa maláta a héja.


Eredet [maláta < latin: malta, maltha (áztatott maláta, csiriz) < germán: malt (maláta) < meltan (puhít, beáztat) < szanszkrit: mrdu (puha)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 13 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)