Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mágus szó jelentése

(Magus szócikkből átirányítva)

mágus (főnév)

1. Titkos tanokban jártas személy, aki természetfölötti erőket használ lehetetlen dolgok megtételére, ilyen erőket felidéz, illetve az emberek szolgálatába állítja; varázsló.

A mágus arannyá akarja átváltoztatni a vasat. A mágus varázsigéket mormol.


2. Ügyes trükkökben járatos személy, aki olyan megtévesztő és ámulatos látszatot kelt közönség szórakoztatása céljából, amely nyilvánvalóan lehetetlen; bűvész.

A mágus nagyon sok ámulatos trükköt tud. A mágus képes bárkit eltüntetni a színpadon.


3. Átvitt értelemben: Hihetetlenül ügyes személy, aki megmagyarázhatatlanul magas képességekkel rendelkezik azon a területen, ahol tevékenykedik, dolgozik.

Amióta a mágus a kosárlabdacsapatot vezeti, egymás után nyerik meg a mérkőzéseket. A táncegyüttes vezetőjét nem véletlenül nevezik a tánc mágusának.


4. Történelmi: Tudós pap az ókori perzsáknál, aki ismerte a csillagászatot, gyógyított, valamint jósolt és álmot fejtett.

A Bibliában három napkeleti mágus szerepel, akik Betlehembe érkeztek. A király kikéri a mágus tanácsát a palota építkezésének kezdetéről.


Eredet [mágus < ómagyar: mágus < perzsa: magus, magu, mugh (tudós)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)