Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Magabiztos szó jelentése

magabiztos (melléknév)

Magabiztos.jpg

1. Kétségek nélküli (személy), aki bizonyos saját adottságaiban, tudásában és problémamegoldó képességében.

Csak a kellően magabiztos úszók mehetnek be a mély vízbe! A magabiztos szerelő gyorsan látott neki a mosógép javításának. A magabiztos üzletasszony nagyon sikeres.


2. Fellépésében erőt mutató (személy), aki kellően szilárd és kitartó képet sugároz ahhoz, hogy megbízzanak benne, illetve higgyenek neki; önbizalommal teli, öntudatos fellépésű (személy).

A lányok szeretik a magabiztos fiatalembereket. A magabiztos pályázó elnyeri az állást.


3. Fellépésében erőt mutató személyre jellemző (megnyilvánulás, magatartás, tett), amely alapján mások elhiszik róla, hogy ő kellően szilárd és kitartó, így eléggé megbízható és hitelt érdemlő ember.

A magabiztos válasz után a vizsgáztató már nem is kérdez semmit a vizsgázótól. A férfi magabiztos arckifejezése nem változik a váratlan helyzetben sem.


Eredet [magabiztos < maga + biztos]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)