Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Művelt szó jelentése

művelt (melléknév)

Translate2.jpg

1. Szellemileg képzett (személy), aki megnövekedett tudatosságával képes hosszú távú észszerű és igaz döntéseket hozni, ilyen értelemben bölcs. Becsületességével és tisztességével eléri, hogy a dolgok jól menjenek körülötte az élet minden területén. Fő eszköze a megértés, saját döntéseibe és cselekedeteibe vetett hite és bizonyossága. Nincs szüksége arra, hogy erőhöz folyamodjon, de szükség esetén képes megvédeni magát.

Csak nagyon kevés valóban művelt ember van. A művelt emberek viszik előre a társadalmat.


2. Iskolázott (személy), akinek rengeteg adata van a társadalomról, művészetekről, tudományokról, de nem feltétlenül képes azokat alkalmazni, hogy maga és mások életét jobbá tegye.

A művelt emberek általában sok évet jártak különféle iskolákba. Nagyon népszerűek a művelt embereknek szóló vetélkedők a televízióban.


3. Szellemileg képzett vagy iskolázott személyre jellemző (viselkedés, megnyilvánulás), vele kapcsolatos (dolog).

A sok idegen szó használata nem feltétlenül azt jelzi, hogy az illetőnek művelt megnyilvánulásai vannak. Az előzékenység és türelem a művelt viselkedéshez tartozik.


4. Magas kultúrával rendelkező (közösség, korszak, hely), ahol a művészet, a szellemi javak tisztelete és az alkotás különösen népszerű.

A történelem során váltakoznak a művelt és barbár időszakok. A háború lerombolja a művelt országot.


5. Gazdasági tevékenység alatt álló (földterület), ahol növénytermesztés folyik.

A falut körülveszik a művelt földek. A művelt táblákon érik a termés.


Eredet [művelt < művel + -t (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 78 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)