Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mágnes szó jelentése

mágnes (főnév)

Delej.jpg

1. Vasat magához vonzó tárgy, amely maga is vasból vagy vasércből van.

Az égből aláhullott kődarabról kiderült, hogy természetes mágnes. A természetes mágnes vele azonos tulajdonságúvá tesz egy vasdarabot.


2. Alkatrész vagy eszköz, amely a vas vonzásának jelensége alapján működik, ezt használja ki, illetve ennek a jelenségnek a bemutatására alkalmas.

A tanár fizikaórán a gombostűket egy mágnessel gyűjti össze. A rúd alakú mágnes egyik fele kék, a másik piros. Két mágnes egyik fele kölcsönösen vonzza, a másik fele pedig kölcsönösen taszítja egymást.


3. Átvitt értelemben: Nagyfokú hatóerő, vonzó tulajdonság, ami az egy személyből vagy dologból árad. Az emberben meglevő természetes képesség, amely egy másik személyre érzékelhető szellemi, érzelmi hatást gyakorolhat, és ez a hatás néha még gyógyíthat is.

A nő szemének mágnese megbabonázza a férfit. A nőre a férfi magabiztosságot sugárzó mágnese hat.


Eredet [mágnes < latin: magnes, magnetum (mágnesvasérc) < görög: Magnesz lithosz (magnéziai kő) < Magnézia (mágneskő lelőhelyéről híres görög város)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)