Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Lovagol szó jelentése

lovagol (ige)

Belovagol.jpg

1. Lóval viteti magát úgy, hogy az állat hátán ül, és kantárral, lába szorításával vagy sarkával irányítja annak mozgását.

Manapság egyre többen lovagolnak különféle lovas klubokban. A filmben a főszereplő nagyon jól lovagol. A család együtt lovagol hétvégente a közeli lovasiskolában.


2. Átvitt értelemben: Viteti magát főleg gyerek egy felnőtt hátán vagy nyakán, illetve térdén ülve, illetve a ló járásának ütemét utánozva ringatózik.

A kisfiú apja nyakában lovagol. Az unoka a nagyapa térdén lovagol.


3. Átvitt értelemben: Gyerek szaladgál úgy, hogy a lába közé botot, szerszám nyelét, esetleg nádszálat dug, és a ló mozdulatait utánozza.

A gyerekek az udvaron seprőnyélen lovagolnak. A kisfiú vesszőparipán lovagol.


4. Átvitt értelemben: Makacsul hangoztat; megrögzötten ismételgeti a véleményét, egy dolog fontosságát, jelentőségét; unos-untalan ugyanarról beszél.

A főnök mindig a pontos munkakezdésen lovagol, hogy ne késsen senki az irodából. Az angol nyelvtanár a helyes kiejtésen lovagol.


5. Átvitt értelemben: Uralkodik rajta, fensőbbségét kénye-kedve szerint érezteti vele.

A főnök a beosztottain lovagol. Az apa a gyerekein lovagol, nem engedi el őket hazulról.


Eredet [lovagol < lovag + -ol (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 40 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés





WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)