Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Logikai szó jelentése

logikai (melléknév)

Wisdom.jpg

1. Az észszerű gondolkodással kapcsolatos (elv, szabály, dolog), amely az okokra és következményekre, azonosságokra és különbségekre és az észszerű következtetés képességére vonatkozik.

A logikai szabályok szerint az elhangzott érvelés hibás. A félrevezető magyarázatba logikai hiba csúszik.


2. Az összefüggések felismerésével kapcsolatos (elv, szabály, dolog), amely segít a dolgok, események, jelenségek, változások elemzésében.

Egy logikai következtetés akkor helyes, ha észszerű okot talál. Az érvényes logikai elvek szerint egy adatnak önmagában nincs jelentősége, a fontosságának megbecsléséhez kell egy vele logikai kapcsolatban levő másik adat is.


3. Filozófia: A gondolkodás filozófiai rendszerével kapcsolatos (elv, szabály, dolog), a gondolkodás rendszeréről szóló (mű), rá jellemző (dolog).

Az egyetemen a filozófus-hallgató logikai tárgyú könyveket olvas. A hallgató dolgozatának logikai fejtegetéseit a professzor nagyra értékeli.


Eredet [logikai < logika + -i (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 19 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)