Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Likvidál szó jelentése

likvidál (ige)

1. Közgazdaságtan, jogi: Vállalkozást felszámol; úgy szüntet meg egy üzletet, céget, hogy rendezi függő anyagi ügyeit, és esetleges készleteit kiárusítja.

A csődbiztos likvidálja a tönkrement vállalatot. Az üzletet úgy likvidálják, hogy az árukészlet eladásából származó pénzt a hitelezők kapják meg.


2. Közgazdaságtan, jogi: Készletét kiárusítja és rendezi függő anyagi ügyeit egy vállalkozás, üzlet a megszűnése előtt.

A kirakatban levő táblán látható „Végkiárusítás” szöveg szerint az üzlet likvidálja magát. A bezárt üzlethelyiségen levő lakat jelzi, hogy a bolt már likvidált.


3. Politika, sajtó: Eltávolít a társadalomból; egy pártot, mozgalmat, csoportot, irányzatot, társadalmi réteget feloszlat, megszüntet.

Egy diktatúra könyörtelenül likvidálja az ellenzéket. Az államhatalom likvidálja az államellenes összeesküvést. A kommunista párt az 1950-es években likvidálta az önálló mezőgazdasági gazdálkodókat.


4. Sajtó: Személyt kivégez, ártalmatlanná tesz.

A titkosrendőrség likvidálja az összeesküvőt. Az elfogott lázadókat likvidálják.


Eredet [likvidál < német: liquidieren (felszámol, megszüntet) < latin: liquesco (elolvad) < liqueo (folyékony, híg)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)