Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Leporelló szó jelentése

leporelló (főnév)

1. Számítástechnika: Nyomtatópapír, amely harmonikaszerűen összehajtogatott, a laphatároknál könnyen szakítható oldalakból áll.

Az üres nyomtatóba leporellót fűz a könyvelő, hogy kinyomtassa a kimutatást. Nyomtatás után a leporelló lapjainak széléről letépik a lyukacsos szegélyt, és szétválogatják a másolatokat.


2. Harmonikaszerű képeskönyv, amely váltogatva összehajtható, egymáshoz ragasztott vastag kartonlapokból áll kisgyerekek számára. A könyvlapok harmonikaszerűen széthúzhatók és felállíthatók, hogy játszani is lehessen vele.

A kisgyerek egy háziállatokat ábrázoló leporellót kap a nagymamától. Az édesanya előszedi az ő régi leporellóit a saját gyereke számára.


3. Harmonikaszerű kiadvány, amely váltogatva összehajtott lapokból áll.

A vállalat reklámja egy leporellóra nyomtatott ismertető. A leporelló könnyen szétküldhető, borítékolható méretű.


Eredet [leporelló < német: Leporellobuch (leporelló, cikk-cakkban hajtogatott könyv) < latin: leporinus (cikk-cakkos < nyúlra jellemző, „nyúlszerű”) < lepus (nyúl) < lepes, levipes („könnyű lábú”) < levis (könnyű) + pes (láb)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 63 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)