Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Lehengerel szó jelentése

lehengerel (ige)

1. Tömörítve elegyenget; talajt, utat, földterületet rajta húzott nehéz, forgó hengerrel simává tesz.

A fűmag elvetése után a földet lehengereltem, hogy sima legyen a talaj. Alaposan lehengerelték a salakos teniszpályákat.


2. Műszaki: Lapos anyagot készít; szilárd anyagot egymással szemben álló erős, forgó hengerek között vékonyra lapít, hengereléssel megmunkál.

A vasgyárban lemezzé lehengerelték az acéltömböt. A szakács vékonyra lehengerelte a levesbe való tésztát.


3. Átvitt értelemben: Ellenfelet megsemmisít; harcban, küzdelemben ellenállhatatlan fölénnyel legyőz. Leküzdhetetlen erő testileg teljesen úrrá lesz egy személyen, így ellenállásra, tettekre képtelenné teszi. Nehézség, akadály teljesen megállít egy cél elérésére törekvő embert.

Az apró ázsiai focistát lehengerelték a nagy termetű védők. A harckocsik sokasága lehengerelte az árkokban rejtőző gyalogságot. A hirtelen megjelenő számos gond teljesen lehengerelte az építkező családot.


4. Átvitt értelemben: Mást megaláz; vitában megsemmisítő fölénnyel legyőz, leértékelésével semmivé tesz. Személyes értéket, eredményt, véleményt, célt értéktelennek, jelentéktelennek minősít, és ezzel annyira elveszi az illető életkedvét, hogy teljesen tétlenné, visszahúzódóvá teszi. Leküzdhetetlenül, ellenállhatatlanul lebecsüli más érzelmeit, erényeit.

Az apja beszólása annyira lehengerelte a festészettel próbálkozó lányt, hogy többé nem is nyúlt ecsethez. Az öröméről beszámoló feleséget lehengerelte a férje mogorva véleménye, ezért sírva fakadt és nem mesélt neki többé az érzéseiről.


Eredet [lehengerel < le- (igekötő) + henger + -el (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)