Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Leblokkol szó jelentése

leblokkol (ige)

Blokkol.jpg

1. Hirtelen lefékez; hirtelen megállítja a mozgást; a kerekek forgását a jármű csúszása közben teljesen megállítja.

A vonaton a vészfék meghúzásakor azonnal leblokkol a fék. A gépkocsivezető meglátva a piros lámpát, leblokkolt.


2. Átvitt értelemben: Nem jut eszébe. Zavarában, figyelmetlenségében, izgatottságában már tudott, tanult dolgot, részt elfelejt.

A vizsgán annyira izgult a diák, hogy a tétel elolvasásakor leblokkolt az emlékezete. A tolmácsnak nem jutott eszébe a megfelelő szó, így pár másodpercre leblokkolt, és ez elég volt ahhoz, hogy a folyamatos fordítása megakadjon.


3. Elismervényt kiállít. Kiszolgált árut, illetve annak megfelelő árat vagy fizetendő összeget arra szolgáló papírdarabra nyomtat.

A pénztáros leblokkolja a bevásárló kosárban levő árukat. Az eladó gyorsan leblokkolta a kiválasztott öltöny árát.


4. Időpontot rábélyegez. Munkahelyére érkezésének vagy onnan távozásának időpontját bélyegzőórával megfelelő lapra feljegyzi; illetve maga a szerkezet így bélyegez.

Az üzem bejáratánál leblokkolnak a munkások annak igazolására, hogy időben érkeztek. A műszak végén sorban leblokkolnak a távozók.


Eredet [leblokkol < le- (igekötő) + blokk + -ol (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)