Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Lajstrom szó jelentése

(Lajtsrom szócikkből átirányítva)

lajstrom (főnév)

List.jpg

1. Régies: Emlékeztető felsorolás egy szempont szerint összetartozó személyekről, tárgyakról vagy dolgokról; jegyzék, lista.

A művezető egy lajstromot készít az elvégzendő munkákról. A háziasszony egy lajstromot ír a bevásárolandó élelmiszerekről. A férj egy lajstromot állít össze a könyvszekrényben levő könyveiről.


2. Régies, hivatalos: Hivatalos nyilvántartó könyv, amelybe bizonyos rendszerben feljegyzik a hivatalos iratokat, illetve adatokat.

A raktáros lajstromot vezet a raktárba bevételezett és onnan kiadott anyagokról. A hivatalnok beírja a lajstromba a beérkezett levél feladóját és érkezésének idejét.


3. Régies, hivatalos: Iratdosszié, egy hivatalos ügyre vonatkozó iratok külön közös szám alatt kezelt összessége, csomója.

A hivatalnok előkeresi az ügy lajstromát. A lajstromba kerül a beérkezett irat.


4. Politika, régies: Jelöltek listája, amely egy párt vagy pártszövetség képviselőjelöltjeinek névsora.

A szavazólapon öt lajstrom szerepel. A választó csak egy lajstrom mellé teheti a szavazatát.


Eredet [lajstrom < latin: registrum (jegyzék) < regero (összeír < felhalmoz) < re (vissza) + gero (hoz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)