Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

LSD szó jelentése

LSD, lizergsav-dietilamid (főnév)

LSD.jpg

Drog; az érzékszerveket és a tudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz. Néhány gabonaféle kalászain élősködő gombafajtából (anyarozs) nyerik az alapanyagát. Kristályos formában gyártják, folyadékban oldva használják fel. Így egy színtelen, szagtalan, enyhén kesernyés oldatot kapnak. Az utcán tabletta, kapszula vagy zselatinkocka formában, illetve mintákkal és rajzfilmfigurákkal díszített „bélyegeken” terjesztik, amin a ragasztó helyett ez a drog van.

Az LSD az egyik legerősebb hangulatmódosító drog. Az LSD hatását „tripnek” („utazásnak”) nevezik, mivel a fogyasztót teljesen elszakítja a fizikai valóságtól.


Eredet [LSD < LizergSav-Dietilamid < német: Lysergsäure-diäthylamid (lizergsav-dietilamid) < lyserg < lys < hydrolysis (hidrolízis) + görög: di < dis- (kétszeres) + aether (éter, tiszta levegő) + hüle (anyag) + amid (ammónia vegyület)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 103 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)