Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Létezési állapot szó jelentése

létezési állapot (kifejezés)

Gain.jpg

1. Állandósult jellemzők összessége, ahogy a személy vagy dolog van. Egy személy betöltött szerepéből, feladatából, vagy egy dolog (tárgy) rendeltetéséből, használatából fakadó szint vagy forma, amit a látható struktúra, nagyság vagy megjelenés jellemez. Ez az, amit megfigyelhetünk, és ez alapján következtetünk arra, mi jellemző a megfigyelt dolog vagy személy minőségére.

Az személygépkocsim létezési állapota jó, mert gondosan bánok vele. A személy létezési állapota árulkodik arról, hogy milyen a szellemi állapota.


2. Nyelvtan: A létezési állapot a körülmények összessége, ami alatt azt értjük, hogy a személy vagy dolog (alany) bizonyos szerepben, egy helyen létezik, és adott jellemzőkkel leírható, bizonyos dolgokkal rendelkezik (ami lehet tulajdon, rész, tulajdonság, kapcsolat, gondolat stb.) A létezési állapotot általában a van szó egyik alakjával együtt fejezzük ki (ezt néha nem mondjuk ki, illetve nem írjuk le a mondatban).

Példa néhány igére, amelyik létezési állapotot fejez ki: lesz, vagyok, voltunk, volnának, lehettünk, van (neki). A létezési állapot a többi igéhez hasonlóan kifejezhető kijelentő, feltételes vagy felszólító módban.


Lásd még: állapot


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)