Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Lényeg szó jelentése

lényeg (főnév)

Importance.jpg

1. Legfontosabb tulajdonságok, jellemzők összessége, az egész értelme, oka, amely elégséges ahhoz, hogy egy személy, tárgy, dolog létezzen és megkülönböztethető legyen mástól, ami hozzá hasonló.

Az asztal lényege, hogy egy lábakon fekvő vízszintes felület, amelyre pakolni lehet, és rajta a tevékenység kényelmesen végezhető. Egy szótárban a meghatározások a szó jelentéseinek a lényegét adják meg. A gazdaság lényege a nyereség előállítása. Az anyai szeretet lényege a gondoskodás.


2. Összefoglaló tartalom. Egy írott vagy elhangzott szöveg, kijelentés, összefüggő gondolat jellemző üzenetének, mondanivalójának, értelmének minden mellékes dologtól mentes rövid összessége.

A tanulók a dolgozatban a kötelező olvasmány lényegét írják le. A film lényege egy tragikus szerelmi történet egy végül elsüllyedő luxushajón.


3. A legfontosabb rész, értelem, ok, ami nem hagyható el.

A lényeg, hogy legyél ott délután négykor. A verseny startjánál ne foglalkozz mással, csak a lényegre figyelj oda.


4. Régies: Egy személy egyénisége, valódi testi-lelki természete, jelleme.

A művész lényege megmutatkozik alkotásaiban. A személyes lényeg minden embernél alapvetően jó.


Eredet [lényeg < lény + -eg (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 31 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)