Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kurd szó jelentése

kurd (melléknév)

Kurd.jpg

1. Délnyugat-ázsiai (nép, népcsoport), amely a mai Irán, Irak, Szíria és Törökország egymással szomszédos, többé-kevésbé összefüggő területein él, és egy iráni nyelvet beszél, illetve közéjük tartozó (személy).

A kurd népnek nincs önálló hazája. A kurd emberek sokat küzdenek a saját jogaikért.


2. Délnyugat-ázsiai népre jellemző (szokás), velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó (dolog), általuk lakott (terület), általuk beszélt (iráni nyelv).

A kurd népviselethez hozzá tartozik a turbán. A kurd földet Kurdisztánnak hívják.


Eredet [kurd < kurd: Kurd (népnév)]kurd (főnév)

1. Délnyugat-ázsiai nép, ehhez a néphez tartozó csoport, amely a mai Irán, Irak, Szíria és Törökország egymással szomszédos, többé-kevésbé összefüggő területein él, és egy iráni nyelvet beszél. (Többes számban használjuk.)

A kurdok küzdenek a saját önkormányzatukért. A kurdok sokszor kényszerülnek harcolni jogaikért.


2. Délnyugat-ázsiai ember, aki ennek (1) a népnek a tagja.

A kurd jól beszél arabul is. A kurd mohamedán vallású ember.Kurd (tulajdonnév, földrajzi név)

Község Tolna megyében 1300 lakossal (2010-es adatok).

Kurd a Kapos partján Dombóvártól 18-kilométerre északkeletre fekszik. Kurdnak van vasútállomása is, amely a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonal egyik kis állomása.


Lezárva 7K: 2012. szeptember 12., 16:53
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)