Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hajdina szó jelentése

(Kruppa szócikkből átirányítva)

hajdina (főnév)

Hajdina.jpg

1. Gabonafajta; ehető magú, fehér vagy rózsás virágú, vadon termő növény, amelyet lisztes magjáért termesztenek.

A gazda többféle gabonát is termesztett: zabot, rozst és hajdinát. A kisfiúnak annyira megtetszett a hajdina virága, hogy csokrot készített belőle.


2. Gabonaszem; az ehető magú növénynek a hántolt magva, amit takarmánynak, megfőzve kásának, megőrölve lisztnek használnak.

A franciák a hajdinából palacsintát, a japánok pedig tésztát készítenek. A természetgyógyász a hajdinát ajánlotta a visszérgyulladás és az aranyér kezelésére is. A hajdina kiemelkedően magas rosttartalommal rendelkezik, ezért jól alkalmazható a székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is.


Eredet [hajdina < ómagyar: hajdina < szláv: hajdina < germán: heidenkorn (hajdina, pusztai gabona, pogánybúza) < heide (puszta, ugar; pogány)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 39 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)