Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Krinolin szó jelentése

krinolin (főnév)

1. Húspépből készült hentesáru, amely a virslihez hasonló összetételű, de annál vastagabb, fekete borssal, paprikával és fokhagymával fűszerezett, bélbe töltött, húsipari termék.

A krinolint másként fűszerezik, mint a többi hasonló terméket. A krinolint a szafaládéval együtt másodosztályú húsból készítik.


2. Pépes élelmiszer-ipari termék, amely ehhez (1) a virslinél vastagabb hentesáruhoz hasonlít, de összetételéről csak a csomagoláson feltüntetett tájékoztató ad információt.

A krinolinban egyre kevesebb minőségi hús található. Már van olyan krinolin, amit többnyire szójából készítenek különféle ízesítők és színezékek felhasználásával.


3. Régies: Szétterülő bő szoknya, amely vékony abroncsokra rádolgozott, alul kör alakban szélesen elálló, némileg a harang alakjához hasonló női ruhadarab a 18–19. században.

A krinolint az előkelő hölgyek viselték. A fiatal lány egy bálban viselt először krinolint.


Eredet [krinolin < francia: crinoline (abroncsos szoknya < lószőrvászon) < olasz: crinolina (abroncsos szoknya, lószőr szövet) < crino (lószőr) + lino (fonal < len) < latin: crinis (szőr, haj) + linum (len)]
Megjegyzés: A hentesáru elnevezése a szoknya vaskos merevítőire utal.


Lezárva 7K: 2012. szeptember 5., 16:15

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)