Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kommersz szó jelentése

kommersz (melléknév)

1. Kereskedelmi (hozzáállás, szemlélet, dolog), amely a kereskedőkkel, üzlettel kapcsolatos, rá jellemző.

A kommersz szellem a kapitalizmus egyik jellemzője. A kommersz profit elérése fontos szempont az ár meghatározásakor.


2. Kereskedelem: Nagy tömegben gyártott (árucikk, termék, dolog), amit tömegfogyasztásra szántak, minősége legfeljebb elfogadható, ára olcsó.

A kommersz iparcikkek zömmel kínai gyártmányúak. Egy gazdag ember nem vásárol kommersz dolgokat.


3. Szórakoztatóipar: Nagy tömegeknek szánt (alkotás, film, műsor, mű), amelynek nincs sok művészi értéke, színvonala alacsony, és népszerű témákkal próbál sok nézőt, vásárlót vonzani.

A kereskedelmi televíziózás kommersz műsorokkal milliókat kaszál. A kommersz tehetségkutatóknak nem sok köze van a tehetségekhez és a művészi értékekhez, kizárólag a nézők kiszolgálása és a befolyt pénz a fontos. Egy kommersz könyv nagy hasznot hozhat a kiadónak és a szerzőnek, de néhány év múlva már senki se emlékszik rá.


Eredet [kommersz < francia: commerce (kereskedelmi < kereskedelem) < latin: commercium, conmerx (kereskedés) < com- (együtt) + merx (áru)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 95 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)