Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kollektív szó jelentése

kollektív (melléknév)

1. Közös, társas (érdek, felelősség, tevékenység, tulajdon, dolog), minden érdekelt felet, személyt, közösséget magában foglaló, érintő; az érintettek mindegyikére vonatkozó; amely az érintettek mindegyikének javát szolgálja.

A kollektív felelősség alól nem lehet kibújni, mert ez a közösséggel való végleges és teljes szakítást jelent. A kollektív lelkesedés segíti a csapat teljesítményét.


2. Közösségi, testületi (állásfoglalás, cél, döntés, gondolkodás, megnyilatkozás), ami minden érintett személy egyetértését tükrözi, illetve amit minden érintett személy elfogad.

A csapatra jellemző kollektív szellem az egyes csapattagok segítését is jelenti. A kollektív gondolkodás erősíti a közösséget.


3. Gyűjteményes (áruk, értékek, tárgyak, dolgok együttese, összessége), amely több tárgyat, dolgot magában foglal, egységes egésszé tesz.

A kollektív vásárba minden árus a maga portékáját hozza el. A kollektív rendezvényhez minden résztvevő hozzájárul.


Eredet [kollektív < latin: collectiv (összegyűlt) < colligo (gyűjt) < com (össze) + lego (gyűjt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 109 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)