Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Keresztény szó jelentése

keresztény, keresztyén (főnév)

Keresztény.jpg

1. Vallási: Jézus Krisztust megváltónak valló megkeresztelt elkötelezett hívő, aki őt legfőbb tanítómesterének tartja, és az ő tanításait követi.

Egy hívő keresztény számára a hit, remény és szeretet a legfontosabb erény. A keresztyéneket az első századokban a Római Birodalomban üldözték.


2. Vallási: Megkeresztelt személy, akit így az egyik Jézus Krisztust követő egyház tagjai közé fogadtak.

A keresztények száma sokkal több, mint a valóban hívő keresztényeké. A szocializmus idején is sok ember megkereszteltette a gyerekét, és így ők is a szüleikhez hasonlóan keresztények lettek, bár soha nem gyakorolták a hitüket.


3. Vallási: Katolikus vallású személy.

A keresztények vallási vezetője a pápa. Egy keresztény számára hét szentség van: a keresztség, a bűnbánat szentsége (gyónás), az oltári szentség, a bérmálás szentsége, a betegek szentsége (utolsó kenet), az egyházi rend és a házasság szentsége.


Eredet [keresztény < ómagyar: keresztyén < latin: christianos (Krisztust követő) < görög: khrisztianosz (krisztusi) < khrisztosz (felkent)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 179 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)