Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Keresetlen szó jelentése

keresetlen (melléknév)

1. Egyszerű, természetes (megnyilatkozás, magatartás), amely mesterkéltség, modorosság nélküli. Csak a személyiség valódi jellemét tükrözi és nincs benne semmilyen felvett, a személytől idegen szokás, modor vagy jelleg.

Az igazgató keresetlen szavakkal mondott köszönetet a születésnapi jókívánságokért. A fiatalember keresetlen talpraesettségével megnyerte a lány anyjának jóindulatát.


2. Meggondolatlanul kimondott (szó, közlés), amely gyakran bántó vagy sértő hatású, illetve bántó, sértő hozzáállást mutató (modor, magatartás).

Édesanyja keresetlen szavakat vágott a lányához, amikor meglátta, hogy az éjfél után érkezett haza. Az alkalmazottat keresetlen modora miatt kirúgta a főnöke.


3. Népies, régies: Megtalálni próbálás nélkül talált (tárgy, dolog), amit nem akartak szándékosan föllelni.

A javasasszony azt mondta, hogy a főzetbe keresetlen kamillát kell beletenni. A legény elhatározta, hogy egy keresetlen lánnyal megy el táncolni a mulatságba.


Eredet [keresetlen < keres + -etlen (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)