Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kamilla szó jelentése

kamilla (főnév)

Kamilla1.jpg

1. Orvosi székfű; a fészkesek családjába tartozó, fehér virágú, illatos gyógynövény; szikes területeken tömegesen nő (Matricaria chamomilla). Hatása gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató. Gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc-, és hajápolásra javasolható.

A kamilla egyéb elnevezései: Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka. A kamilla virágait akkor gyűjtsük, amikor fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani.


Kamilla2.jpg

2. Növénytan: Római kamilla; őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. Európa nyugati és déli részein őshonos, hazánkban is termesztik. Fehér szirmú virágának illata aromás. Gyulladásgátló és görcsoldó, valamint antibakteriális hatású növény (Chamaemelum nobile).

A kamilla bármelyik fajtája jótékony hatású növény. Ennek a kamillának mások a levelei, és a virágai, mint az orvosi székfűnek.


3. Főzet, amit ennek (1, 2) a gyógynövénynek a virágából főznek.

A lány a torokfájásra kamillát iszik. A forró kamilla jól esik neki, és hamar meggyógyul majd a segítségével.


Eredet [kamilla < latin: chamomilla (kamilla) < görög: chamaimelon („földi alma”) < chamai (földi) + melon (alma)]
Megjegyzés: nevét az almához hasonló illatáról kapta.


Lezárva 7K: 2012. március 13., 16:32

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)