Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Köszörű szó jelentése

köszörű (főnév)

1. Élesítő eszköz; géppel hajtott csiszolókorong, aminek felületéhez hozzányomják egy kés, olló vagy más eszköz élét, hegyét, hogy lecsiszolva az még élesebb, hegyesebb legyen.

A késes köszörűvel dolgozik. A köszörű magas fordulatszámon forog.


2. Műszaki: Forgácsoló, csiszoló gép, amelynek szemcsés, kristályos anyagból készült, nagy sebességgel forgó tárcsája a hozzáérintett munkadarabot, tárgyat koptatja.

A félkész termék felületét még köszörűvel megmunkálják. A köszörű munka közben szikrákat szór.


3. Régies: Élesítő szerkezet; korong alakú, általában apró szemű homokkőből készült, lábbal vagy kézzel forgatható egyszerű szerkezet, amellyel kést vagy szerszámot élesítettek vagy hegyesítettek.

A bognár műhelyében áll egy köszörű, mert a vésőket időnként élezni kell. A késélező hordozható köszörűvel járja a falvakat.


4. Régies: Fenőkő; eszközök, szerszámok csiszolására, élesítésére használt homokkődarab.

A kaszáló gazda övében tartja a köszörűt. Az asszony a konyhafiókban tartott köszörűvel élezi a késeit.


Eredet [köszörű < ómagyar: köszörül < ősmagyar: giriszel, garaszol (karcol, csikar) < dravida: rósu, rónsu, urosu (dörzsöl, súrol) < hangutánzó]
Lásd még: reszel


Lezárva 7K: 2012. augusztus 23., 19:21

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)