Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Költség szó jelentése

költség (főnév)

Expensive.jpg

1. Pénzügyi kiadás; bizonyos pénzösszeg, amelyet egy személy, intézmény, közösség, vállalkozás adott célra fordít; adott árucikk, termék megvásárlására, szolgáltatás igénybe vételére fordított pénzösszeg.

Egy vállalkozásban általában a járulékokra befizetett pénz is költség. A költségnek nem szabad túlnőnie a bevételen, jövedelmen.


2. Pénzügy: Vállalkozás pénzügyi kiadása; pénzben kifejezett ráfordítás, amely felmerül egy árucikk, termék előállításával, forgalomba hozatalával, fuvarozásával, illetve egy szolgáltatás nyújtásával, valamint az ezekkel foglalkozó vállalkozás, vállalat fenntartásával kapcsolatban.

A bevételeknek jóval nagyobbnak kell lenniük a költségeknél. Egy kezdő vállalkozásban a költségek először magasabbak a bevételeknél.


3. Anyagi teher; sok pénzbe kerülő dolog, személy.

A családoknak nagy költség a szeptemberi iskolakezdés, főleg, ha több gyerek van. A játékszenvedély nagy költség.


4. Népies: Elköltésre szolgáló pénzösszeg; egy személy számára biztosított vagy egy adott célra fordítható pénzösszeg; zsebpénz.

A kamaszfiúnak hamar elfogy az apjától kapott költsége, így a nagymamájához megy kérni még. Az unokának a nagyszülők adnak egy kis költséget születésnapjára.


Eredet [költség < költ + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 95 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)