Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kétséges szó jelentése

kétséges (melléknév)

Doubt-2.jpg

1. Nem valószínű, nehezen hihető, bizonytalan (változás, eredmény).

A kétséges siker miatt több megoldást is kerestünk. Kétséges feltételezés, hogy megkapom a kinevezést.


2. Bizonytalanságot okozó (két lehetőség, tény), amelyekkel kapcsolatban egy személy határozatlan, döntésképtelen. Vitatható, homályos, nem tiszta helyzet, állapot, körülmény, amelynek kimeneteléről vagy időbeli alakulásáról nem vagyunk biztosak.

A kétséges eset eldöntéséhez a bírónak sok adatot kellett összegyűjtenie. A kétséges jövő helyett a biztos jelent választotta a lány. Akkor lesz egyértelmű egy kétséges helyzet kimenetele, ha felvállalod az irányítását, amíg a kívánt célt el nem éred.


3. Eldöntetlen, kétféleképpen értelmezhető; a kívánt eredmény helyett csak kevés részeredményt nyújtó (tevékenység), amelynek haszna alig éri el a befektetett érték vagy a veszteségek nagyságát.

A kétséges kimenetelű csata végén nekünk is odalett a seregünk. Rengeteg munka után épp csak a pénzünknél vagyunk, ami elég kétséges eredmény.


4. Régies: Bizalmatlanságot keltő, gyanús (személy, dolog), amely nagy valószínűséggel nem tisztességes, nem szabályos, nem eredeti, nem jogtiszta.

Egy kétséges alak akart márkás órákat eladni nekem. Nem vettem meg a piacon a kétséges értékű készüléket.


5. Régies: Nem hihető; a hallgató ismeretei szerint nem valós, nem igaz.

A feleség nem hitt a részeges férje kétséges fogadkozásának. A politikus kétséges bejelentését nem fogadta túlzott ujjongás.


6. Régies: Gondot okozó, válságos; nagy odafigyelésre, aggodalomra okot adó (helyzet, állapot).

A súlyos sérült még mindig kétséges állapotban van, és nem biztos, hogy túléli. A kétséges betegségből is sikerült felgyógyulnia az utazónak.


7. Régies: Erősen kételkedő (személy), aki egy állítást nem hisz el, nem fogad el fenntartások nélkül.

A nő hűségében igen kétséges férj nyomozót fogadott. A tanúkban kétséges nyomozó tovább vizsgálódott.


Eredet [kétséges < kétség + -es (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)