Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kétség szó jelentése

kétség (főnév)

Doubt.jpg

Ingadozás a megítélésben; egy személy bizonytalansága egy döntéshelyzetben, egy vagy több adat, állapot, helyzet, információ, vélemény, egy másik személy jellemének, tetteinek, szándékainak megítélésében.

Az igazgatónak semmi kétsége nem volt, hogy a vállalata nyereséges lesz. Az asszony kétségbe vonja férje hűségét.


Eredet [kétség < két (főnév) + -ség (főnévképző)]


További részletezés

1. Bizonytalan lelkiállapot, amelyben egy személy nincs meggyőződve egy állapotról, helyzetről, véleményről, adatról, másik személy egy tulajdonságáról, hozzáállásáról, szándékainak, tetteinek megítélésről.

A fiút kétség gyötri a lány szerelmét illetően. Abban nem volt kétsége, hogy ő szereti a másikat.


2. Ingadozó állapot, amikor egy személy nem tudja, igaznak tartsa-e azt, amit tapasztal, hall vagy olvas.

Az apa kétséggel fogadja a fia magyarázatát, hogy hol volt a barátaival. A agy gondolkodási képességéről olvasva a lelkészt kétség fogta el a lélekkel kapcsolatban.


3. Erkölcsi döntési helyzet, amikor egy személynek (csoportnak) döntenie kell, hogy milyen hozzáállást tanúsít egy céllal, tervezettel, tevékenységgel kapcsoltban. Itt döntenie kell, hogy tovább folytatja-e a megkezdett tevékenységet, tovább okozza az addigi hatást, tovább hozza létre az addigi eredményt, vagy azzal felhagy, és más célt kitűzve másként cselekszik, más tevékenységbe kezd, más hatást, eredményt okoz.

Az igazgató kétségbe kerül, amikor arról kell döntenie, hogy elbocsát-e dolgozókat, vagy új piacokat keres vállalata termékeinek. A fiú kétségben van, amikor kedvese mellett más lánnyal kezd el flörtölni. A csábítások és vágyak kétségbe sodorják az embert.


4. Régies: Teljes reménytelenség, amikor egy személy (vagy közösség) súlyos, veszélyes (vagy ilyennek érzett) helyzetben nem lát már semmilyen megoldást és reményét veszti.

Sok ember úgy érzi, hogy az életkörülmények romlása kétségbe taszítja őt. A kétségből nehéz kilábalni, mert rá kell ébrednie az illetőnek, hogy ő is tehet valami.


Kifejezések

Kétség fér hozzá – (kételkedni lehet benne, vitatkozni lehet róla).


Régies: Kérdésbe/kétségbe hoz – (kételkedik, bizonytalan benne).


Lezárva 7K: 2011. november 13., 09:17
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)